A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Маньківської селищної ради

Якісна та доступна дошкільна освіта: завершено громадське обговорення проєкту концепції розвитку дошкільної освіти

Дата: 08.07.2020 08:22
Кількість переглядів: 5

     3 липня 2020 року завершилось громадське обговорення Концепції розвитку дошкільної освіти. Документ окреслює основні напрями розвитку дошкільної освіти та визначає їхні пріоритети. У разі ухвалення Концепції, будуть встановлені чіткі ознаки якісної дошкільної освіти та шляхи її досягнення, а основні принципи документа стануть підґрунтям для нового Закону "Про дошкільну освіту".

   Протягом встановленого для обговорення з громадськістю терміну надійшли зауваження та пропозиції від 27-и адресантів, зокрема від педагогічних та науково-педагогічних працівників.

        "Якісна та доступна дошкільна освіта – один з основних пріоритетів Міністерства освіти і науки. Концепція розвитку дошкілля є тим документом, що описує вектори руху дошкільної освіти та визначає критерії її якості. Концепція – це важливий крок перед прийняттям нового Закону України "Про дошкільну освіту". В ній викладено бачення розвитку дошкілля та ті кроки, що необхідно зробити для підвищення якості цієї ланки освіти – наприклад, розробити сучасні методичні матеріали для педагогів та створити інструменти для моніторингу роботи дитсадків", – зазначила заступниця Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

         Серед ознак якісної дошкільної освіти:

       Доступність, зокрема: розвинена мережа дитсадків, широка можливість доступу до них дітей із родин соціально вразливих груп та дітей з особливими освітніми потребами, відсутність бар'єрів у будівлях та перешкод під час освітнього процесу.

    Умотивований та компетентний педагогічний працівник, зокрема: доступ педагогів до системи професійного розвитку, конкурентна заробітна плата у вихователів.

       Безпечне та розвивальне освітнє середовище, яке відповідає індивідуальним особливостям дітей, їхнім інтересам, стимулює до пізнавальної діяльності.

      Зміст дошкільної освіти, який базується, зокрема, на принципі навчання через гру як основної діяльності дитини дошкільного віку, активній участі дитини у пізнавальній та ігровій діяльності та прояві самостійності дитини.

    Управлінська система, здатна забезпечити, зокрема, належне управління мережею закладів освіти, ефективне залучення та використання ресурсів.

      Стала система моніторингу якості дошкільної освіти, результати яких використовуються для формування освітньої політики та покращення якості дошкільної освіти.

     Цьогоріч Концепція розвитку дошкільної освіти має бути схвалена Кабінетом Міністрів України, а після цього новий Закон "Про дошкільну освіту" ухвалюватиме Верховна Рада. Наразі МОН готує відповідні документи.

     Якісна дошкільна освіта – інвестиція держави у людський капітал та суспільство сталого розвитку. Як свідчать міжнародні дослідження, діти, які отримали якісну дошкільну освіту, мають кращі результати з читання у початковій школі та з математики в підлітковому віці, а також більше можливостей для самореалізації та саморозвитку в дорослому житті. 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень