A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Маньківської селищної ради

XV Всеукраїнський турнір юних журналістів

Дата: 01.02.2019 15:31
Кількість переглядів: 11

      Повідомляємо, що відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 02.08.2018 р. № 849 «Про проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад і турнірів з навчальних предметів у 2018/2019 навчальному році» та листа Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України від 31.01.2019 № 2.1/10-290 «Про XV Всеукраїнський турнір юних журналістів» із 8 по 12 квітня 2019 року на базі Сумської гімназії № 1 (директор Бондарева Катерина Іванівна) відбудеться фінальний етап XV Всеукраїнського турніру юних журналістів.

     Командні інтелектуальні змагання будуть проведені згідно з вимогами Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт, олімпіади зі спеціальних дисциплін та конкурси фахової майстерності, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 22 вересня 2011 року № 1099, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2011 року за №1318/20056.

 

        Завдання, що пропонуються для першого (міжшкільного) та фінального етапів змагань:    

1. «Інформаційні війни»: розкажіть на прикладах про їх суть, прояви та наслідки для життя вашого регіону.

2. Завтра ви виїжджаєте у відрядження до зони «гарячих дій». Що ви берете з собою у своєму «тривожному чемоданчику»? Які правила підготовки до такої поїздки підвищать вашу безпеку?

3. Баланс позитиву та негативу в українських телевізійних програмах новин: він повинен бути, чи він є? Ваші «рецепти» щодо дотримання (недотримання) такого балансу?

4. Розробіть концепцію друкованого видання, присвяченого 15-річчю Всеукраїнського турніру юних журналістів. Обґрунтуйте доцільність обраного вами формату і ймовірний суспільний інтерес до цього видання.

5. Наближаються чергові вибори, тож значно пожвавилися політичні сили, що прагнуть себе популяризувати. Ви – редактор місцевої газети, якому пропонують публікувати «джинсові» матеріали про лідерів партій. Вашому виданню справді бракує коштів і добре було б заробити. Яким буде алгоритм ваших дій у цій ситуації?

6. Журналістові доводиться спілкуватися з людьми не лише в штатній, а й у надзвичайній ситуації. Чи є правила такого спілкування і чим відрізняються вони від звичайної роботи журналіста?

7. У регіональному виданні вам доручили підготувати інтерв’ю до чергової річниці запровадження безвізового режиму з Євросоюзом. Кого ви оберете героєм публікації і які п’ять запитань поставите?

8. Проблема художньо-публіцистичних жанрів в українському медіапросторі: непрофесійність журналістів чи відсутність попиту аудиторії?

9. «Першоквітневі» новини: жарти чи фейки? Наведіть три приклади і оцініть їх із точки зору дотримання вимог журналістської етики.

10. Ви – претендент на посаду репортера у редакції, що займається журналістськими розслідуваннями. Як ви обиратимете тему майбутнього матеріалу, якими методами та джерелами інформації будете користуватись?

11. Телевізійна документалістика: журналістика чи мистецтво? Які виражальні засоби можуть використовуватись у документальних фільмах?

12. Ви взяли участь у прес-турі «Сім чудес нашого регіону». Складіть план висвітлення поїздки та обґрунтуйте жанр, у якому ви підготуєте свій матеріал.

13. «Нішеві» телеканали і радіостанції – тренд розвитку медіапростору. На які, на вашу думку, «ніші» в українському медіапросторі може існувати попит, але вони ще не заповнені?

14. Ви – молодий журналіст, якого беруть на роботу до міської газети. Проте, виявляється, видання ледве виживає, втрачає передплатників, не залучає достатньо реклами. Внесіть три пропозиції, аби змінити ситуацію та зробити видання популярним.

15. Репортаж і його складові  в друкованому виданні, на радіо, телебаченні. Зніміть на смартфон  репортаж тривалістю 4-5 хвилин на тему: «Я спізнився на уроки, тому що…».

16. Створіть матеріал про важливу подію у вашому закладі освіти у форматі лонгріду. Як забезпечити успішність такої подачі?

 

       Отримати інформацію щодо умов проведення турніру та подати заявки  на  участь  у  фінальному   етапі   змагань   можна за тел.  (044) 248-18-13, Кучер Вікторія Василівна, методист ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», або в м. Суми за тел. (050) 596-35-83, Симоненко Лариса Іванівна, заступник директора з навчально-виховної роботи Сумської гімназії № 1; (095) 401-81-61, Семенцова Наталія Олександрівна, заступник директора з виховної роботи Сумської гімназії № 1; електронна адреса: gimnazia1sumy@gmail.com.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень