A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Маньківської селищної ради

Тиждень психологічної служби у закладах загальної середньої освіти району

Дата: 06.06.2018 16:26
Кількість переглядів: 46

         Відповідно до річного плану роботи районного методичного кабінету при відділі  освіти Маньківської райдержадміністрації на 2017-2018 навчальний рік, на виконання наказу відділу освіти № 34-ос від 29 березня 2018 року «Про проведення Тижня психологічної служби» та з метою популяризації ролі  психологічної служби серед школярів, педагогів та батьків; інформування учасників  освітнього процесу про завдання практичного психолога та соціального педагога в школі; спонукання учнів до самопізнання через нетрадиційні форми роботи; навчання школярів  відчувати внутрішній світ людини і вміти висловити свої почуття; формування толерантного ставлення молоді до іншої позиції та світосприйняття людини, навички  співпраці та взаєморозуміння; розвитку активної життєвої позиції молодої людини  в закладах загальної середньої освіти району проведено Тиждень психологічної служби.

    У рамках Тижня психологічної служби фахівцями психологічних служб закладів освіти проведено ряд заходів із застосуванням інноваційних соціально-психологічних технологій і методик:

- у Буцькій ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся запуск проекту «Скринька довіри», метою якого було виявлення проблемних зон учнів. Учні старших класів ділилися своїми переживаннями та анонімно задавали запитання, на які незабаром отримали відповіді. Проведено благодійну ярмарку «Подарунок для учасників АТО», на отримані кошти були закуплені продукти харчування для учасників АТО. Відбулася зустріч з лікарем педіатром місцевої дільничної амбулаторії «Інфекційні захворювання. Вакцинація» для учнів 5-11 класів. Здійснено опитування учнів 8 класу «Твоє ставлення до школи». Проведено конкурс малюнків «Щастя це -…»; лекторій для батьків учнів 6 класу «Поведінка дітей – віддзеркалення поведінки батьків»; тренінгове заняття для 11 класу «Успішна людина – успішна у всьому»; флешмоб «Ми за здоровий спосіб життя», учасниками якого були учні 2-11 класів; переглянуто учнями 2-го класу цікаву казку Г.Х. Андерсена «Дівчинка із сірниками», метою якої було визначити поняття «добро», «милосердя», милосердний вчинок; гра-квест «Слідопити», яка дала можливість зблизити учнів і вчителів.

- в Маньківській  ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 проведено низку заходів, а саме: з учнями 2-В класу  проведено інтегроване заняття «Долоні бажання», метою якого було почути кожну дитину, побачити у ній те головне, що є основою особистості, «добрим» у душі дитини; з учнями 4-Б класу - інтерактивне заняття з елементами тренінгу «Формула гарного настрою»; для учнів 5-А класу організовано перегляд відео притч «Все в твоїх руках»; виставку колажей «Мій клас»; опитування «Якби я став директором» (8-А кл., 8-В кл., 10-Б кл.). Із учнями п’ятих класів проведено тренінгові заняття із циклу саморозвитку та самовдосконалення; індивідуальні заняття для учнів 1-11-х класів «Як стати толерантною людиною?»; з учнями 9-Б класу проведено заняття з елементами тренінгу «У чому сенс життя?». Метою заняття було формування впевненості в собі, подолання комплексу неповноцінності, формування вміти володіти собою в напруженій обстановці, розвиток пізнавальних процесів, уваги, пам’яті, мислення, сприймання, спостережливості. З веселим настроєм учні 1-4 класів провели  перерву на флешмобі.

       Проведено психоемоційну гру «Малюємо настрій» для учнів 3-А, 2-В класів; експрес-тест для учнів початкових класів «Який я»; флешмоб «Чинники міцного та слабкого здоров’я»; круглий стіл для учнів старших класів спільно з лікарями Маньківської ЦРЛ «Як вберегти себе від захворювання інфекційними хворобами»; урок – роздум «Як стати товариською людиною»; індивідуальні консультації для учнів, батьків, вчителів «Як досягти взаєморозуміння в міжособистісних стосунках»; гру «Компліменти», (3-В, 4-А класи) та вправу для старшокласників «Вірш про нас» (10-А клас); дидактичну гру «Додай слівце»  (2-А, 3-Б класи). Тиждень психології став справжнім святом для душі, а також усі учасники освітнього процесу стали більш близькими у спілкуванні.

-у Вікторівській ЗОШ І-ІІІ ступенів психологічною службою було проведено ряд заходів:  виставку стінгазет «Автопортрет класу» (1-11 класи); заняття з елементами тренінгу «Протидія торгівлі людьми» та перегляд відеофільму «Станція призначення  життя» (9-11 класи); годину психолога в 7 класі «Скарби життя»; виставку малюнків, віршів та оповідань на тему «Щастя –це…»; тренінгове заняття  «Рівні права – рівні можливості» (7 клас).

- у Маньківському НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» з учнями початкової ланки проведено ігрові години цікавої психології, корекційні заняття «Веселка настрою», «Долоньки настрою» та психологічну годину «Будьмо знайомі». Спостереження  показали, що  виховна й освітня цінність  ігор  в тім, що вони розвивають спритність і активність учнів, розширюють їхній кругозір, сприяють розвитку пізнавальних інтересів і творчої кмітливості.  Для учнів 8-11 класів  проведено  соціологічне опитування «Що цінують дівчата у хлопцях, а хлопці у дівчатах?». З учнями старших класів проведено тренінгове заняття «Захисти себе…», а також ознайомлено учасників із «Програмою - 15», яка діє у Маньківському районі.

- у Дзензелівській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено акцію «Скринька довіри»; інформаційну хвилинку з класними керівниками «Про запобігання та протидію домашньому насильству»; профілактичну бесіду з учнями 9 класу спільно зі старшим лейтенантом поліції превентивної діяльності Цибулько О.М. «Злочин і покарання. Ми відповідаємо за свої злочини»; батьківські збори в 1 класі «Режим для молодшого школяра як спосіб охорони здоров’я»; батьківський лекторій в 5 класі «Авторитет, особистий приклад батьків у процесі виховання»; конкурс плакатів для учнів 5 -11 класів «Ми проти шкідливих звичок», «Ми проти насильства», «Ми знаємо свої права», «Зупинимо СНІД разом», «Ми проти насильства»; тематичні години спілкування для учнів 1 – 11 класів; тренінги «Моя сім’я, мій рід, моє коріння», «Самоменеджмент сучасного школяра».

- у Чорнокам’янській ЗОШ І-ІІІ ступенів психологічною службою проведено: гру «Слідопити» (9-10 кл.); казкотерапію з учнями 1 класу «Дружна країна»; акцію «Дерево  бажань»;  перегляд відео притч «Усе в твоїх руках» (7-8 кл.); тренінг «Безпека в інтернеті» (9 клас); психологічну вправу «Наша школа в майбутньому»; тренінгове заняття «Умій дружити»; виготовлення подарунка  другу (3-4 кл.); заняття з учнями 11 класу «Стрес та його вплив на людину»; заняття з елементами тренінгу «Я буду здоровим» (6 кл.).

-у Рогівській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено акцію «Скринька мудрості» (5-11кл.), гру великих перегонів «Слідопит» (5-8 кл.), інтелектуальний турнір «Розумники та розумниці» (3-4 кл.), заняття з елементами тренінгу «Знайомство з арт-терапією» (10-11 кл.), акцію «Подаруй усмішку» (1-11 кл.), створення колажу «Мої чарівні долоньки» (1-4кл.), конференцію «Психологія кольору» (9 кл.).

-у Молодецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено: конкурс малюнків «Я – неповторна особистість»; психологічну вправу «Паркан думок» (5-11 класи); акцію «За здоровий спосіб життя» (5-11 класи); виставку дитячих малюнків «Що таке щастя», «Класна ромашка»; конференцію «Психологія кольору» (11 клас); вправу «Веселка настрою» (5-11 класи); інтелектуальний конкурс «Світ професій» (1-4 класи); вікторину «Ми різні, ми – рівні»; інтелектуальний турнір «Ерудит – 2018».

-в Іваньківській ЗОШ І-ІІІ ступенів  протягом тижня працювала пошта Довіри, де діти ділились своїми переживаннями, ставили запитання. Увесь тиждень школярі мали змогу ділитись своїми думками на «Паркані думок». Учні  та педагоги активно приймали участь в заняттях з елементами тренінгу на різноманітну тематику: «Мої емоції», «Вміння позитивно мислити», «Слова, які кривдять та слова, які лікують», «Вміння робити компліменти»,  «Оминаймо гострі кути», «Формула успіху». Були організовані зустрічі з ЦССДСМ та бюро правової допомоги смт. Маньківки, де висвітлювались теми: «Булінг в учнівському середовищі. Причини та подолання», «Дискримінація та її форми», «Відповідальність неповнолітніх». Організовано зустрічі з батьками на тему «Необхідність батьківських обіймів».

- у Нестерівській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено: акцію «Головний учень класу»; профорієнтаційне заняття «Ти – стоїш перед вибором!» (9-11 класи); розвиваючий тренінг «Психологія кольору. Веселковий тонік» (7-8 класи); творчий конкурс «Автопортрет класу» (1-4 класи); анкетування педагогів «Моя робота – моє задоволення»; лекторій для батьків «Психологічний захист, його призначення та види»; акцію «Лист психологу».

- у Подібнянській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено: психологічну акцію «Веселка настрою» (1-11 класи); педагогічний лекторій «Пізнай себе – пізнай світ»; конкурс малюнків «Здоровий спосіб життя» (1-5 класи); виставку дитячих малюнків (1- 4 класів); творчий конкурс «Автопортрет класу»; розвиваючу гру «Відпочивай та про розвиток не забувай» (10-11 класи); анкетування серед вчителів «Мікроклімат в колективі».

- у Попівській ЗОШ І-ІІ ступенів проведено: конференцію «Психологія кольору. Веселковий тонік»; заняття з елементами тренінгу «Оминаймо гострі кути»; індивідуальні  заняття «Психологічні  проблеми першокласника»; гру «Психологічна павутинка»; тренінги – вправи «Вмій керувати своїми емоціями» та «Виробляємо позитивні риси характеру».

- у Потаській ЗОШ І-ІІ ступенів проведено: тренінги з учнями «Здоровий спосіб життя» (8-9 клас); «Згуртування колективу» (7 клас); «Я і колектив» (5-6 клас); «Дружній колектив» (2-4 клас); лекції, анкетування учнів, тематичні години спілкування про вплив шкідливих звичок на життя та здоров’я, про відповідальність за власні дії кожної дитини; гру «Долоньки доброти» та «Барометр настрою» (2-4клас).

-у Добрянській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено: соціологічне опитування  «Найкращий вчитель», яке подарувало всім учасникам позитивні емоції та яскраві враження; презентацію «Класних посмішок»; акцію «Листування друзів»; для учнів 5-7-х класів проведено психологічну гру  «Таємний друг», яка дозволила всім її учасникам (учням, класним керівникам) проявляти свою активну життєву позицію, толерантне відношення до оточуючих, зробити іншим приємні поступки та несподівані сюрпризи.

       В закладах загальної середньої освіти району тиждень психологічної служби пройшов дуже цікавим та захоплюючим, діти брали активну участь у всіх заходах та проявляли ініціативу. Підсумки тижня підведено на лінійках, де було нагороджено найактивніших учасників грамотами. Учні та педагоги отримали масу задоволення, позитивних емоцій, знань, умінь та навичок, які допоможуть у різних життєвих ситуаціях.

                                  

 

                                


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень