A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Маньківської селищної ради

Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2018 14:15
Кількість переглядів: 5

 

     Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

      У Святому Письмі сказано: «Спочатку було Слово». Для кожної людини воно завжди було спочатку. Немає народу, байдужого до рідної мови, до своєї землі. Мова віддзеркалює душу народу, його історію звичаї та традиції. Яка ж українська мова без

пісні, поезії. Наша мова – криниця духовності, дзеркало менталітету, душевності. З метою зміцнення державотворчої функції української мови, мов корінних народів і національних меншин, що проживають на території України, взаємозбагачення їхніх національних культур, консолідації спільних зусиль у сфері відродження самобутніх традицій та звичаїв 21 лютого 2018 року  в закладах загальної середньої освіти району було проведено ряд заходів до Міжнародного дня рідної мови, а саме: книжково-журнальні виставки, тематичні уроки, конкурс читців-учнів на краще виконання поетичних творів «О слово рідне, України слава», інформаційні хвилинки «Я знаю силу слова», конкурс малюнків «Мово журавлина, повернись із вирію до нас», конкурс тематичних газет «Прилиньмо душею до перлин рідної мови», виховні заходи «На лебединих крилах…», свято української пісні «Вона мені за пісню і сльозу», а також проведено «диктант єдності» «Без мови немає народу».  

       Кожна мова – це феномен, у якому генетично записані історія і культура народу, це душа нації, що пов’язує покоління. Мова невмируща, бо в ній безсмертя народу. Вона твориться народом, живе в ньому і з ним. У безсмерті мови є й частка безсмертя людини. Саме через мову кожна людина доторкається до безсмертя свого народу.

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бур’ян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.

 

Максим Рильський


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень