A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Маньківської селищної ради

Районний семінар-практикум учителів української мови та літератури

Дата: 21.02.2019 15:40
Кількість переглядів: 5

          21 лютого 2019 року на базі Кищенецької ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся районний семінар-практикум учителів української мови та літератури з проблеми «Розвиток усебічно розвиненої особистості на основі компетентнісного підходу до вивчення української мови та літератури».

       Семінар-практикум відкрила завідувач  районного методичного кабінету Трунденко Інна Петрівна. У своєму виступі вона відмітила, що змінюються мета та зміст освіти, з'являються нові засоби та технології навчання, але урок залишається головною формою навчання. Незмінними є складові уроку, які спрямовані на формування компетентностей: навчальна, розвивальна і виховна функції; принцип науковості в змісті, розвиток інтересу до знань, різноманітність форм і методів та раціональне використання часу на уроці. Структура сучасного компетентнісно зорієнтованого уроку повинна відображати сутність процесів, з якими пов’язані методична творчість учителя й активна навчально-пізнавальна діяльність учнів.

           Практичний блок семінару-практикуму розпочав учитель української мови та літератури Кищенецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Лавринюк Олександр Миколайович, який провів урок української літератури у 9 класі на тему «Т. Шевченко «Лілея». Умовність, турбота про жіночу долю»». Урок  був проведений з дотриманням вимог до сучасного компетентісного уроку з використанням мультимедійних технологій та інтерактивних методів навчання.

           З метою сприяння активізації знань вчителів української мови та літератури з теоретичних основ підвищення якості та результативності сучасного уроку, формування вмінь і навичок моделювання уроку було проведено панораму методичних знахідок, на якій Олександр Миколайович зробив повідомлення з теми «Елементи стандартності та нестандартності на уроках української літератури». В ході роботи учителі української мови і літератури поділилися досвідом з практичних аспектів реалізації компетентнісно-орієнтованого підходу в навчанні.

       Цікавими також були виступи Олександра Миколайовича з тем «STEM-круїз до вершини знань» та «Впровадження елементів STEM-освіти на уроках української літератури».

           Справжнім святом українського слова й мистецьких талантів стало літературно-музичне свято «Наша мова солов’їна». Учителі-філологи поринули в чарівний світ рідної мови, змогли насолодитися художнім читанням поезій та звучанням пісень. Виховний захід ще раз підтвердив, що рідна мова – це духовна святиня, наш найбільший і найдорожчий скарб, який цінує й плекає шкільна спільнота.

           Завершився семінар-практикум обміном враженнями від побаченого, обговоренням шляхів ефективного розвитку творчих та інтелектуальних здібностей учнів, формування ключових  компетентностей, необхідних для успішної самореалізації.

               


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень