A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Маньківської селищної ради

Відбувся вебінар МОН і ДПСС щодо типових проблем технологічного забезпечення шкільного харчування

Дата: 24.05.2021 10:20
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

Особливості нового Санітарного регламенту для шкіл у контексті здорового харчування дітей, типові порушення норм щодо організації харчування у школах, досвід регіонів. Про це йшлося під час вебінару «Технологічне забезпечення шкільного харчування: типові проблеми та способи врегулювання», який відбувся 20 травня 2021 року в межах реформи шкільного харчування в Україні.

 Віра Рогова, заступниця Міністра освіти і науки зауважила, що кошти субвенції «Спроможна школа для кращих результатів» у 2021 році передбачено зокрема і на харчоблоки. Тому найближчим часом МОН планує роз’яснити регіональним департаментам освіти, як, ефективно використовуючи кошти державної субвенції, максимально забезпечити у школах сучасний освітній простір, зокрема – оновити харчоблоки.

Під час вебінару головний спеціаліст Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та розслідуванням епідеміологічних спалахів Держпродспоживслужби Тетяна Сомова наголосила на типових проблемах і викликах, виявлених у школах за результатами перевірок ДПСС.

За її словами, спеціалістами Держпродспоживслужби здійснено заходи державного нагляду відносно закладів освіти у сферах санітарного законодавства, безпечності харчових продуктів, зокрема відносно постачальників продуктів до закладів, а також розглянуто примірні двотижневі та щоденні меню.

З-поміж порушень законодавства і норм щодо харчування у школах виявлено:

  • незадовільне забезпечення закладів освіти питним водопостачанням; 
  • недотримання поточності виробничих процесів на харчоблоці;
  • недотримання погодженого примірного двотижневого меню;
  • недостатню укомплектованість обладнанням, посудом, кухонним інвентарем;
  • непроведення навчання персоналу щодо гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів.

Лілія Шкарупіло, головний спеціаліст Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та розслідуванням епідеміологічних спалахів ДПСС, повідомила про актуальні зміни санітарного законодавства у сфері організації шкільного харчування.

Вона наголосила, що Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ від 25.09.2020 №2205, містить низку новацій, спрямованих на забезпечення здорового харчування дітей. З-поміж цих новацій: 

  • дозвіл організовувати кейтеринг, який має відповідати вимогам безпечності харчових продуктів за системою НАССР;
  • особливу увагу приділено контролю за вживанням цукру та солі;
  • детально розписано вимоги щодо організації харчування та до самих харчових продуктів, на основі яких має формуватись меню;
  • визначено вимоги до організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами, включаючи харчову алергію та непереносимість окремих харчових продуктів або речовин.

« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень